perjantai 8. marraskuuta 2013

Luonnonmukaista ruokaa kouluihin ja työpaikoille

Artikkeli:

Luomulehden (5/2013 s. 48–51) artikkelissa ”Luomua lautaselle – luomuruokaa julkiseen ruokapalveluun” selvitettiin, mistä syistä pienten kotimaisten luomutoimijoiden tuotteet eivät pääse osallistumaan tehotuotettujen tuotteiden kanssa julkisen ruokapalvelun kilpailutuksiin. Pääsyiksi selvisi hankintalain tulkittavuuden suppeuden lisäksi luomutuotteiden saatavuus, tasalaatuisuus ja toimitusvarmuus. Julkisen sektorin toimijat toteavat, että kysytyn tuotteen tarkoituksenmukainen säilyvyys (kuiva-, pakaste-, tuoretuote) on tärkeä kriteeri tuotteita hankkiessa. Pakkausten koko ja kestävyys ovat ammattikeittiössä tärkeämpiä kuin ulkonäkö ja tuoteinformaation tulee löytyä pakkauksista.

Joka kolmas suomalainen syö päivittäin julkisen ruokapalvelun tarjoama aterian. Julkinen ruokapalvelu on siis merkittävä vaikuttaja kansaterveyteen ja ruokakulttuuriin. Pitkäjänteisen yhteystyön ja sitoutumisen avulla luomuruoka on mahdollista saada julkisten ruokapalvelun pysyvään tarjontaan. Jos ammattikeittiöt sitoutuvat ostamaan ja tuottajat tuottamaan ennalta sovittuja tuotteita, voidaan niitä kehittää lajikevalinnoilla, jalostusmenetelmillä ja logistiikan kehittämisellä vastaamaan yhä paremmin ammattikeittiöiden tarpeita.

Lähteet: Luomulehti (5/2013 s. 48–51), Paananen (keittiöpäällikkö BarLaurea), Jäättelä (Kestävää liiketoimintaa lähiruoasta – hanke, Laurea-ammattikorkeakoulu)

Bloggaajan omat pohdinnat artikkelista:

Luomutuotteiden kulkua julkisensektorin asiakkaiden lautasille vaikeuttaa myös pakkaus-, varastointi-, kuljetus- ja rahti-tilojen rajallisuus. Yritykset tekevät uudelle tulokkaalle tilaa hitaasti, varsinkin kun se mullistaa koko heidän entistä logistiikkaa; Luomutuotteiden ja tavallisten tuotteiden on pysyttävä erillään kaikissa vaiheissa.
Luonnonmukaisten tuotteiden kriteerit tulisi määrittää selkeästi ja kunnan päättävien tulisi kirjata kunnan hankintastrategiaan selkeä linjaus luomun käytöstä julkisissa ruokapalveluissa. Tällä hetkellä julkisen ruokapalvelun käytännöt eivät tarjoa tasaveroisia kilpailumahdollisuuksia pienille luomutuottajille vaan tukevat suuria elintarviketoimijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti