perjantai 8. marraskuuta 2013

Kurkun säilyvyyteen varastossa vaikuttaa pakkaus ja eteenin määrä

Tutkielma: Pakatun kasvihuonekurkun säilyvyyden parantaminen estämällä eteenin haittavaikutukset

Heli Nykäsen kirjoittamassa tutkielmassa selvitettiin, säilyykö kasvihuonekurkku paremmin varastotilassa, jossa etenin määrää on kontrolloitu. Myös muut pakatun kurkun säilyvyyden kannalta tärkeät tekijät, kuten säilytyslämpötila ja ilmankosteus, otettiin huomioon tutkimusta tehdessä. Kurkku tuottaa eteeniä hyvin vähän ja liian suuret eteenipitoisuudet (>0,5 ppm) aiheuttavat sille laadun heikkenemistä, kuten kellastumista ja pehmenemistä. Ongelmana on, että usein paljon eteeniä tuottavia kasviksia pidetään samassa tilassa kurkkujen kanssa kuljetuksen, varastoinnin ja myynnin aikana. Tutkimuksessa selvitettiin parasta mahdollista pakkausvaihtoehtoa eteenialtistetuille kurkuille ja kaupallisen eteenin poistajan vaikutusta kurkkujen laatuun.


Kokeiden tulokset osoittivat, että kaasuläpäisevyydeltään tiiviissä paketissa kurkut pilaantuivat nopeasti. Toisaalta rei'itetyissä ja biohajoavissa pakkauksissa todettiin runsasta painon katoamista, sillä painoa oli hävinnyt noin 25 % 27 vrk:ssa. Kaasuläpäisevyydeltään tiiviissä paketissa nestettä haihtui vain 3 % samassa ajassa. Kutistettavaan perforoituun PEkalvoon pakattujen kurkkujen väri oli 13 vuorokauden varastoinnin jälkeen vaaleamman vihreä kuin muihin pakkausmateriaaleihin pakatuissa kurkuissa. Käytettäessä pakkauksen sisällä eteeninpoistajaa kurkkujen maku oli parempi kuin muihin pakkausvaihtoehtoihin pakatuissa 13 ja 21 vuorokauden varastoinnin jälkeen Nykyisin eniten käytössä oleva kutistettava mikrorei'itetty PEkalvo on hyvä pakkausvaihtoehto kasvihuonekurkulle, kun eteeniä ei ole säilytyksen aikana ilmatilassa. Jos ilmassa on eteeniä, pakkaukseksi sopii paremmin mikrorei'itetty, saumattu PPpussi. Kurkkujen maun tuoreus säilyy pidempään käyttämällä kaupallisia eteeninpoistajia.

Lähteet: Pakatun kasvihuonekurkun säilyvyyden parantaminen estämällä eteenin haittavaikutukset (Heli Nykänen, Elintarviketenologian laitos, elintarviketeknologia 9/2009)
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/14673

Bloggaajan ajatukset: Kurkku kuuluu paljon haihduttaviin kasviksiin, jonka vuoksi ilmavat pakkaukset eivät sovi sille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti