Tutkimus: Kotimaisten omenien varastointikestävyys
Tutkimuksessa ”Kotimaisten omenien aistinvaraiset lajikekuvaukset ja varastointikestävyys” (9.2.2012, Peltoniemi Anna, Helsingin yliopisto) selvitettiin varastoinnin vaikutusta kotimaisen omenan ominaisuuksiin ja kunkin lajikkeen maksimaaliseen säilöntäaikaan. Omenan kuiva-aineen ja liukoisen kuiva-aineen pitoisuuksia seurattiin varastoinnin edetessä. Tutkittavia kotimaisia omenalajikkeita oli 16 (Jättimelba, Petteri, Samo, Vuokko, Heta, Discovery, Pekka, Summerred, Eva-Lotta, Konsta, Punainen Atlas, Tobias, Aroma/Amorosa, Y9330, Åkerö Hassel ja Lobo). Tutkimus oli osa MTT:n ja Helsingin yliopiston yhteishanketta ”Kotimaisten omenalajikkeiden kuluttajalaadun kehittäminen”, ja sitä rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.
Omenan varastoinnin happipitoisuus vaihtelee tyypillisesti välillä 1,5–3 % ja hiilidioksidipitoisuus välillä 1–5 %. Hedelmien ja vihanneksien matalan happipitoisuuden ja korkean hilidioksidipitoisuuden sieto vaihtelee suuresti. Varastointitekniikoiden hyödyt ja haitat riippuvat tuotteesta, lajikkeesta, fysiologisesta iästä, ilmankoostumuksesta, lämpötilasta ja varastoinnin kestosta.
Tutkimuksen päätteeksi todettiin, että varastointi vaikuttaa erityisesti omenien rakenteeseen ja makuominaisuuksista happamuuteen ja käyneisyyteen. Lajikkeesta riippuen nämä ominaisuuksien muutokset tulivat näkyviin 8-15 viikon kuluttua poiminnasta. Tutkimuksen lajikkeista Y9330, Aroma/Amorosa, Eva-Lotta, Discovery ja Summerred säilyivät hyvin jopa 15 viikon ajan.
Lähteet: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/29681
Bloggaajan ajatukset:
Teemme parhaillaan käytännön tutkimusta HAMK Lepaan toimipisteessä muovituksen vaikutuksesta Stars- ja Juuso – omenalajikkeiden säilyvyyteen varastossa. Olemme kokeessamme käärineet puolet omenoista muovikelmuun varastoinnin ajaksi, puolet omenalaatikoista on ilman kelmutusta. Kokeessamme havainnoimme, miten muovittaminen vaikuttaa omenien haihdunnan määrään. Punnitsemme omenat ennen ja jälkeen varastoinnin. Pyrimme pitämään muut varastoinnin aikaiset olosuhteet täysin samanlaisina kaikille laatikoille, jonka vuoksi mittaamme varastossa lämpötilaa ja ilmankosteutta viikon välein. On mielenkiintoista nähdä, miten näinkin yksinkertainen varastointimenetelmän kehitys vaikuttaa omenien haihduntaan ja säilyvyyteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti